Kısırlık Sorununa Yeni Bir Tedavi Yaklaşımı

Özgün Bütünleşik Tedavi Planı

ozgun-tup-bebek-danismanligi

Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında, siz anne ve baba adaylarına günümüz tıbbının bütün başarısı kanıtlanmış teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tüp bebek Danışmanlığında anne ve baba adayına yapılacak incelemeler, testler ve tedaviler bir bütün olarak ele alınır. Tıptaki gelişmelere paralel olarak teşhisi ve tedavisi mümkün olan her üreme problemi ayrıntılı olarak incelenir ve tedaviniz size özel olarak planlanır. Bugün tıbbın bizlere verdiği bilgiler ışığında artık, kısırlığa (infertiliteye) neden olan faktörlerin 5 ana nedeni olduğunu biliyoruz. Günümüzde bu 5 ana nedeni tedavi etmek için kullanılan 13 adet ileri teknik bulunmaktadır.

Biliyoruz ki, siz veya eşiniz, bebek sahibi olmak için bizimle iletişime geçtiyseniz, mutlaka bu 5 ana nedenden en az birine sahipsiniz. Buna bağlı olarak sizlere sunduğumuz 13 adet ileri tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden biri veya birkaçı birlikte sizlere uygulanabilir. Bu 5 ana infertilite nedeni grubundan hangisine dahil olduğunuzu saptamak ve 13 ileri tedavi yönteminden hangilerinin sizde gebeliği ve sağlıklı doğumu sağlayacağını tespit etmek için uygulanan 11 ileri inceleme panelimiz vardır.

Bu tedavi yaklaşımı, anne baba adaylarına yönelik incelemelerin ve tedavilerin soruna yönelik ele alındığı özel bir yöntemdir.

1. Açıklanamayan Kısırlık Grubu

Bu grup tüp bebek danışmanlığımızda özel olarak değerlendirilir. Bu grupta yer alan anne-baba adayları, çeşitli sayıda ve çeşitli yerlerde incelenmiş ve tedavi görmüş, ancak gebe kalınamamasının ya da kalınsa da düşükle sonuçlanmasının nedenlerini bir türlü öğrenememiş olmaktan dolayı açıklanamayan infertilite grubunda oldukları düşünülen çiftlerdir. Özgün Tüp Bebek Bütünleşik Tedavi Planı yaklaşımında, açıklanamayan kısırlık grubu, “bağışıklık-hemofili grubu” ve “genetik grubu” olmak üzere iki gruba ayrılarak incelenir.

  • Bağışıklık ve Hemofili Grubu :

    Bağışıklık grubunun esası, anne adayının bağışıklık sistemi (immun sistemi) ile ilgili faktörlerin kısırlığa neden olabildiğinin gösterildiği çalışma sonuçlarına dayanmaktadır. Son yıllarda immünoloji (bağışıklık bilimi) alanındaki gelişmelerle birlikte yapılan araştırmalar, nedeni anlaşılamayan gebe kalamama durumunun, düşüklerin ve tüp bebek tedavisi ile verilen embriyoların tutunamamasının nedenlerinin önemli bir kısmının bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olabileceğini ve bunların birçoğunun yeni tedavi yöntemleri ile önlenebileceğini göstermektedir.

    Bu amaçla Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında doktorunuz size İmmunoloji-Hemofili İleri İnceleme Panelinin uygulanmasını isteyecektir, böylece yapılacak özel bağışıklık sistemi incelemeleri ve testleri durumu net olarak ortaya koyacaktır. İmmün cevaptaki anormalliklerin tespiti yapılmaktadır. Kandaki anormal antikor varlıklarına göre ek tedaviler düşünülmektedir. Bağışıklık sistemi ile ilgili tespit edilen etkenlerin tedavisinde mikroenjeksiyon ile beraber anne adayına immünolojik destek tedavisinin basitten ileriye doğru seçenekleri ve embriyoda HLA-G incelemesi (kıymetli embriyo ve doku uygunluk testi) size önerilecek ve uygulanacaktır. Ayrıca anne adayının kan değerlerindeki, immünolojik parametrelerdeki değişiklikler, ek olarak steroid ve ivIg (damar yolu ile İmmünglobulin) verilmesini gündeme getirmektedir. Bu ilaçlar sayesinde açıklanamayan grubunun yaklaşık yarısı çözülmektedir.

    Hemofili grubunda olduğu anlaşılan anne-baba adaylarında; kan dolaşımında olması gereken bazı faktörlerin eksiklikleri ile birlikte olan pıhtılaşma bozuklukları, özellikle rahim içindeki damarlarda bazı faktörlerin yüksekliği ya da azlığı saptanır. Bu nedenle Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında, kendiliğinden ya da tedavi ile gebeliğin hiç oluşamamış olması, gebelik oluşsa da sürekli düşükle sonlanması, tüp bebek tedavileri ile verilen embriyoların rahme tutunamaması, tutunsa da bir süre sonra düşükle sonuçlanması ve açıklanamayan infertilite durumlarında bu grupta yer aldığı belirlenen anne-baba adaylarına, durumu açıklayıcı ve çözüm ortaya çıkarıcı İmmunoloji-Hemofili İleri İnceleme Paneli uygulanacaktır. Anne adaylarının bu grupta olduğunun anlaşılmasının ardından, başarılı bir tüp bebek tedavisi sonucunu yakalamak çok daha kolaydır. Tedavi öncesinde, tedavi sırasında ve sonrasında yapılacak ek tedavi uygulamaları ile hem embriyoların tutunması ve hem de düşük oluşumunun engellenmesi sağlanmış olacaktır.

  • Genetik Grubu :

    Anne-Baba adaylarında, infertiliteyi açıklayacak belirgin herhangi bir neden bulunmadığında, kendiliğinden ya da uygulanan tedavilerle birden fazla sayıda erken dönem düşüklerin olduğu durumlarda ve anne-baba adaylarının yaşı ileri ise genetik araştırmalar yapılmalıdır.

    Gebeliğin oluşması ve devam etmesinde en önemli gerekliliklerden biri, anne-baba adayının genetiğinin normal olmasıdır. Yaşamla bağdaşmayacak derecedeki anormal genetik özelliklere sahip gebelikler, ya anne rahmine tutunamaz ya da tutunsa da erken dönem düşükleri olarak karşımıza çıkarlar. Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında, şüpheli bir durumda mutlaka bu durumu ortaya koyan Genetik İleri İnceleme Paneli uygulanması istenecektir. Bu testler anne ve baba adayından kan örneği alınarak yapılabilir ya da tüp bebek veya mikroenjeksiyon ile elde edilen döllenmiş yumurtadan (embriyo) alınan hücreden incelenerek (PGD-Preimplantation genetic diagnosis– implantasyon öncesi genetik inceleme) yapılır. PGD yönteminde, yeterli büyüklüğe erişen her embriyodan 1 adet hücre alınmakta, bu hücreye genetik inceleme yapılmakta ve genetik yapısı normal bulunan embriyolar anne adayına transfer edilmektedir.

    İleri anne yaşı ve tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri ve düşüklerle de ilgili olan genetik etkenler bulunması halinde sizlere mikroenjeksiyon tedavisinin yanında PGD uygulaması önerilecek ve uygulanacaktır.

2. Ovaryan Faktör Grubu

Anne adayının yumurtaları ve yumurtalıkları ile ilgili problemlerin çözümü ilgili detaylı inceleme panelleri değerlendirilerek tedavi programının oluşturulduğu Ovarian Faktör Grubu; polikistik over hastalığı (PCO), kötü prognoz grubu ve düşük over rezervi olmak üzere üç alt başlıkta incelenir.

  • Polikistik Over Hastalığı (PCO)

    Polikistik over hastalığı (PCO), anne adaylarımızda zaman zaman görülen ve yumurtalıklarda çok sayıda yumurta kesesinin ve hatta bazı hallerde kistlerin bulunduğu özel bir durumdur. Kendisini, uzun aralıklarla adet görme, hatta bazı hastalarda ise adet görememe, aşırı kıllanma, sivilcelenme ve kilo artışı şikayetleri ile gösterebilir. Çocuk sahibi olmak amacıyla infertilite merkezlerine başvuran kadınlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biridir, çünkü bu gruptaki anne adaylarının yumurtalıklarında düzenli yumurta gelişimi olmamaktadır. PCO’su olan anne adayının, insüline dirençli ve hiperandrojenizm olarak adlandırılan iki alt türden hangisinde yer aldığını bilmek, tüp bebek ve ek tedavilerin planlanmasında ve başarılı sonuç alınma şansını artırmada önemli rol oynamaktadır. Özgün Üp Bebek Danışmanlığınde anne adayımızda PCO belirlenmesi halinde doktorunuz size mikroenjeksiyon tedavisi için aldığınız ilaç protokolünü hassas bir şekilde ayarlamak için PCO İleri İnceleme Paneli uygulanmasını isteyecektir. Tedavi seçenekleri basitten karmaşığa doğru, “Embriyo Vitrifikasyonu”ndan ve IVM’e (In Vitro Maturasyon) kadar uzanan geniş tedavi yelpazesi seçeneklerinden anne adayının özelliklerine paralel olanlar PCO İleri İnceleme Paneli sonuçlarına göre belirlenip uygulanmaktadır.

  • Kötü Prognoz Grubu

    Bu gruba ait özelliklerde olan anne baba adaylarımız, daha önceki tüp bebek tedavilerinde, anne adayından elde edilen yumurtaların oldukça az bir kısmında döllenme olmuşsa (düşük fertilizasyon oranı), oluşan embriyoların kaliteleri yetersiz olarak nitelendirilmiş ise ve anne adayının ultrasonografik incelemeye ve bazı kan tetkikleri sonuçlarına göre yumurtalıklardaki üretim kapasitesinin zayıflığından söz edilmişse, Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında size Prognoz İleri İnceleme Paneli uygulanacaktır. Elde edilen sonuçlara göre doktorunuz Özgün Tip Bebek Danışmanlığınde Co-Culture (yapay rahim)’den “oosit aktivasyonu”na kadar geniş tedavi yelpazesinden uygun seçenekleri uygulamayı önerecektir.

  • Düşük Over Rezerv Grubu

    Bu gruba ait özelliklerde olan anne baba adaylarımız, daha önceki tüp bebek tedavilerinde, anne adayından elde edilen yumurtaların oldukça az bir kısmında döllenme olmuşsa (düşük fertilizasyon oranı) ve oluşan embriyoların kaliteleri yetersiz olarak nitelendirilmiş ise, Maya’da sizin yumurtalıklarınızın üretim kapasitesini ortaya koymak için Rezerv İleri İnceleme Paneli uygulanacaktır. İncelemeler sonucunda over rezervi düşük tespit edildiğinde, doktorunuz Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında size uygun tedavi yöntemi ile gebelik şansını artırıcı uygulamalarını belirleyerek başarılı sonuç almaya yönelik tedavi programını oluşturacaktır.

3. Androloji Grubu

Baba adayının sperm üretimi ve kalitesi ile ilgili problemlerin çözümünün, bu konu ile ilgili ileri inceleme panellerinin değerlendirilmesinden sonra saptandığı, tedavi programının oluşturulduğu Androloji Grubu, “Erkek Faktörü” ve “Azoospermi” grubu olmak üzere iki alt başlıkta incelenir.

Erkek Faktörü grubunda, sperm sayı, hareket ve şekildeki parametrelerden herhangi biri, ikisi veya üçü birden bozulmuş olabilir. Bu hasarlar hafif, orta veya şiddetli olabilir. Bu özellikler sperm analizinde açık bir şekilde ortaya konacaktır. Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında doktorunuz sperm değerlerindeki bozulmanın kaynağını ortaya koymak ve uygun tedaviyi seçmek size OAT İleri İnceleme Paneli yapılmasını isteyecektir. İncelemeler sonucunda baba adayının sperm sayı, hareket ve şeklinde ağır bozukluk saptandığında, doktorunuz Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında size uygun tedavi yöntemi ile gebelik şansını artırıcı uygulamalarını belirleyerek başarılı sonuç almaya yönelik tedavi programını oluşturacaktır. Erkek faktörü grubunda size önerilecek gebelik şansını artırıcı ek uygulamalardan birisi mikroenjeksiyon ile birlikte “iyi spermin seçildiği” yeni teknolojilerin kullanılması olacaktır.

Azoospermi, erkekte menide sperm hücresi olmamasını ifade eden terimdir. Sperm analizinde baba adayımızda azoospermi olup olmadığı ortaya konmaktadır. Ancak, azoosperminin teşhis ve tedavisinde öncelikle sperm tahlilinin dikkatli bir şekilde yapılmasının yanı sıra, tahlilin ilk aşamasında mikroskopta incelenen meni örneğinde sperm hücresi görülemez ise, laboratuvar mutlaka yüksek devirde santrifüj ile meni örneğini konsantre etmeli, yoğunlaştırmalı ve tekrar incelemelidir. Başka laboratuvarlarda azoospermisi olduğu saptanmış olan bazı baba adaylarının menilerini Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında incelediğimizde, az da olsa mikroenjeksiyon için kullanılabilecek sayıda canlı sperm hücresi bulunabildiğini görmekteyiz. Bu nedenle yüksek hızda santrifüj azoospermi olduğu şüphe edilen her baba adayına mutlaka uygulanmalıdır.

Eğer santrifüj sonrasında da sperm hücresi belirlenemez ise o zaman yapılması gereken işlem Mikro- TESE’dir. Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında, tıp ve teknolojinin sperm elde etmede en başarılı sonuçları veren Mikro TESE yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemin avantajı, hem sperm bulma şansının arttırılması, hem de baba adayından daha az testis dokusu alınmasıdır. Bu işlem yaklaşık 1 saat süren bir ameliyattır. Baba adayının her iki testisinden de üroloji uzmanımız tarafından minik doku parçaları alınır, laboratuvarda incelenir ve mikroenjeksiyon için yeterli sperm bulunduğu zaman ameliyat bitirilir. Yatak istirahatı gerektirmeyen bir ameliyattır, aynı gün taburcu olursunuz. Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında sizin spermlerinizin üretim durumunu ve kalitelerini, saptanan durumların da nedenlerini ortaya koymak için AZO İleri İnceleme Paneli yapılacaktır. İncelemeler sonucunda, doktorunuz “MikroTESE”den “Single Sperm Freezing”a kadar olan geniş tedavi yelpazesinden uygun seçenekleri uygulamayı önerecektir.

4. Temel İnfertilite Grubu

Anne ve baba adaylarında üreme organlarında yapısal bozukluklar, hormonal ve fonksiyonel sorunların çözümü için ileri inceleme panellerinin sonuçları değerlendirilerek tedavi programının oluşturulduğu Temel İnfertilite Grubu, “Anatomik Bozukluklar Grubu”, “Hormonal Bozukluklar Grubu” ve “Cinsel İşlev Bozuklukları Grubu” olmak üzere üç alt başlıkta incelenir.

Anatomik bozukluklar grubunda yer alan anne adaylarında doğuştan ya da sonradan gelişmiş olan tüplerde tıkanıklık, endometriozis, rahimde perde, çift rahim, rahimde yer kaplayan kitle varlığı (myom, polip), serviks (rahim ağzı) anomalileri gibi durumlar olabilir. Baba adaylarında inmemiş testis, doğumsal çift taraflı sperm taşıyan kanal (vaz deferens) yokluğu, hipospadias, sperm kanallarının doğuştan ya da ciddi iltihaplanma sonrasında oluşan tıkanıklıkları, sinir (omurilik vb) zedelenmeleri gibi durumlar saptanabilir. Maya’da sizlerin anatomik yapılarındaki olası problemlerin ortaya konabilmesi için Anatomik İleri İnceleme Paneli yapılacaktır. İncelemeler sonucunda, uygun bulunan tedavi (Klasik IVF vb) ve ek uygulama yöntemlerini (Elektro ejakulasyon, Double ET, Psikolojik Destek Tedavisi vb) size önerecektir ve uygulayacaktır.

Hormonal bozukluklar grubunda yer alan anne ve baba adaylarımızda üreme sistemini çalıştıran beyinden ya da kadında yumurtalık-erkekte testislerden salgılanan hormonlardaki eksiklik veya fazlalıkların, ayrıca esas görevi üreme sistemi ile ilgili olmamasına rağmen üreme sistemini dolaylı yollarla etkileyebilen hormonlardaki eksiklik veya fazlalıkların tespiti için Maya’da size Hormon İleri İnceleme Paneli yapılacaktır. İncelemeler sonucunda, uygun bulunan tedavi ve ek uygulama yöntemlerini size önerecektir ve uygulayacaktır.

Cinsel işlev bozuklukları grubunda yine anne adaylarına ait vajinismus, frijidite gibi; baba adaylarında sertleşme problemleri, erken boşalma, meninin idrar yollarına kaçması (retrograd ejakulasyon) gibi psikofizyolojik kökenli cinsel işlev bozuklukları da görülebilmektedir. Bu konuda Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında doktorunuz, yapacağı İncelemeler sonucunda, uygun bulunan tedavi ve ek uygulama yöntemlerini size önerecektir ve uygulayacaktır.

5. Tekrarlayan Grubu

Anne ve baba adaylarında, tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlıkları ve tekrarlayan abortlar (düşük) ile ilgili problemlerin çözümü için ileri inceleme panellerinin sonuçları değerlendirilerek tedavi programının oluşturulduğu Tekrarlayan Grubu, “Tekrarlayan IVF Başarısızlıkları” ve “Tekrarlayan Düşükler Grubu” grubu olmak üzere iki alt başlıkta incelenir.

Tüp bebek yapılmasına karşın, tedaviye cevap alınamayan çift sayısı oldukça çoktur. Anne baba adaylarının bu durumlarının nedenleri derin biçimde analiz edildiğinde bu nedenlerin çoğunlukla genetik, immünolojik ve pıhtılaşma faktörlerine ait problemlerden kaynaklandığı görmekteyiz. Bugün Türkiye’de yaklaşık olarak 200.000 (iki yüz bin) civarında başarısız denemesi olan çift olduğu tahmin ediliyor. Bu çiftlerin durumları ve tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlıklarının nedenleri iyi araştırıldığında, problemi gidermek için Mikroenjeksiyona ek olarak alınan ilaçlardan fayda gördükleri gözlenmektedir. Bu grupta yer alan anne ve baba adaylarına yönelik Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında Tekrarlayan IVF İleri İnceleme Paneli yapılacaktır. İncelemeler sonucunda, doktorunuz uygun bulunan tedavi ve ek uygulama yöntemlerini size önerecektir ve uygulayacaktır.

Diğer bir grup ise tedavili veya tedavisiz gebe kalmasına rağmen, iki (2) ve üzerinde düşüğün meydana geldiği anne baba adaylarıdır. Bu çiftlerin bu durumlarının nedenleri derin biçimde analiz edildiğinde, bu nedenlerin çoğunlukla genetik, immünolojik ve pıhtılaşma faktörlerine ait problemlerden kaynaklandığı görmekteyiz. Kan tahlillerine ek olarak, tüp bebek veya mikroenjeksiyon sırasında, Özgün Tüp Bebek Danışmanlığında Abort İleri İnceleme Paneli sonucunda, doktorunuz uygun bulunan PGD gibi ek uygulama yöntemlerini size önerecektir ve uygulayacaktır. Bu grup çiftler çok ihmal edilen bir grup olup, teşhis ve tedavisi iyi yönetilememektedir. Gerekirse ek olarak ilaç tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.

Klasik Yaklaşım

Klasik Tedavi Yöntemleri

İnfertilite tedavisinde uygulanan tedavi programları, en basitinden, en gelişmişine doğru sıralanmıştır. Sizin hangi tedaviyi almanız gerektiğine, doktorunuz gebeliğe engel olan faktörü değerlendirerek karar verecektir.

1. Yumurtlatma Tedavisi (Ovulasyon İndüksiyonu)
  • Nasıl Uygulanır?

    Anne adayına yumurtlamayı uyaracak ilaçlar, ağızdan alacağı haplar veya iğne şeklinde (enjeksiyon) verilir. Böylece yumurtalıkların uyarılması ve yumurtlamanın gerçekleşmesi sağlanır.

  • Kimlere Uygulanır?

    Anne adayının düzensiz yumurtlamasına bağlı oluşan infertilitenin tedavisinde uygulanır. Bu tedavi hafif yumurtlama bozukluklarında ve spermler istenen kalitede olduğunda uygulanır.

2. Aşılama Tedavisi (IUI-Intrauterin Inseminasyon)
  • Nasıl Uygulanır?

    Baba adayının verdiği spermler, laboratuvar ortamında özel bazı serumlarla ayrıştırılır. Ardından, ölü hücre artıklarından ve kalitesiz (şekli bozuk, hareketsiz) spermlerden arındırılarak, sağlıklı ve konsantre hale getirilir. Genellikle anne adayına da yumurtlama arttırıcı tedavi uygulanır. Yumurtlama olduktan sonra ince ve yumuşak özel bir enjektörle baba adayının spermleri rahim iç boşluğuna verilir. Üç kere tekrarlanan aşılama uygulamasından sonra, sonuç alınamadı ise daha ileri tedavi yöntemlerine geçilir. Gebelik şansı, %10-15’tir.

  • Kimlere Uygulanır?

    Aşılama daha çok rahim ağzına ait problemlerin bulunduğu, sperm sayısında ve hareketliliğinde hafif bozuklukların olduğu veya anne- baba adayına ait hiçbir sorun bulunamadığı, açıklanamayan infertilite durumlarında uygulanmaktadır.

3. Tüp Bebek Tedavisi (IVF)
  • Nasıl Uygulanır?

    Verilen ilaç tedavisi ile anne adayından birden fazla yumurta alınır. Baba adayından alınan spermler ise özel şekilde ayrıştırılır ve tüp olarak adlandırılan kabın içerisinde, yan yana yerleştirilir. Sperm kendisi yumurtaya ulaşarak döller.

  • Kimlere Uygulanır?

    Klasik tüp bebek tedavisi, baba adayının sperm tahlilinde tespit edilen sayı, hareket ve şekildeki hasarın orta şiddette olduğu durumlarda, anne adayının, tüplerinde, spermle yumurtanın buluşmasını engelleyen tıkanıkların olduğu durumlarda, yine anne adayının yaşının 38’den fazla olduğu, baba adayında herhangi bir problem olmadığı halde 6 ay-1 yıllık düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmadığı ve 3 kez aşılama yapılmasına rağmen gebeliğin elde edilemediği durumlarda uygulanır.

4. Mikroenjeksiyon (ICSI)
  • Nasıl Uygulanır?

    Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibi :Tüp bebek tedavisinin başarısı anne adayının yumurtalıklarında çok sayıda ve kaliteli yumurta üretilmesine bağlıdır. Bu amaçla, yumurtalıklar, yumurta gelişimini uyaran ilaçlar ile uyarılır. Bu ilaçlar cilt altına veya kas içine yapılan iğnelerdir. Yumurtalıkların bu ilaçlar ile uyarılması yaklaşık 10 gün sürer. Bu süreç içerisinde yumurta gelişiminin takibi için anne adayı ultrasonografi eşliğinde birkaç kez kontrol edilir. Gerekli görülürse kandan, hormon düzeylerine bakılıp ilaçların doz ayarlaması yapılır.

    Yumurtaların toplanması (OPU) :Yumurta gelişiminin takibi sırasında, yeterli sayıda yumurtanın olgunlaştığı tespit edildiği gün, yumurtaların en son gelişim basamağını tamamlamak üzere hCG enjeksiyonu (çatlatma iğnesi) yapılır. Yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonundan sonraki 36. saate programlanır. Yumurtaların toplanması sırasında sakinleştirici, uyku verici ilaçlar verilebileceği gibi, işlem tümüyle anestezi altında da gerçekleştirilebilir. İşlem, yumurta gelişim takiplerinizde yapılan vajinal ultrasonografi uygulamasına benzer. Tek farkı vajinal ultrasonografi aletine bağlı bir iğnenin vajenden geçirilip anne adayının yumurtalıklarının içerisindeki yumurtaları toplamasıdır. İşlemin süresi ortalama 30 dakikadır. Baba adayından alınan sperm hücreleri ile, anne adayından alınan yumurtaların döllenmesi işlemi, yumurtaların toplandığı gün gerçekleştirilir. Yumurtaların toplanmasını takiben 2-3 saatlik dinlenmenin ardından çift hastaneden taburcu edilir. Bu aşamadan sonra kullanılacak ilaçlar konusunda anne-baba adayını, doktoru ve hemşiresi bilgilendirir.

    Laboratuvar işlemleri :Yumurtaların toplanmasından bir gün sonra, yumurtalardan kaçının normal şekilde döllendiği konusunda çifte bilgi verilir. Bu aşamadan sonra, normal olarak döllenen yumurtalar, laboratuvarda 2 ile 5 gün arasında izlenir. Uygun görülen zamanda, aralarında en kaliteli olanlar belli sayıda seçilir ve anne rahmine tekrar yerleştirilir. Bu yerleştirme işleminin ne zaman gerçekleştirileceği konusunda çifte bilgi verilir.

    Embriyo Transferi :Transfer işlemi öncesinde, çifte transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesi konusunda bilgi verilir. Transfer işlemi, çok basit bir muayene işleminden farksızdır. Herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz. Transfer öncesi tek istenilen, anne adayının su içip, idrar torbasını bir miktar doldurmasıdır. Çünkü transfer işlemi ultrasonografik gözlem altında yapılmakta ve bunun için de idrar torbasının bir miktar dolu olması gerekmektedir. Transfer işlemi sırasında, embriyolar ile yüklenmiş olan bir kateter vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir ve embriyolar rahim içerisine bırakılır. Eğer yerleştirme işleminden sonra geride iyi kalitede embriyo veya embriyolar kalmış ise, çiftin onayı alınarak bu embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulup saklanır.

  • Kimlere Uygulanır?

    • Sperm hücresinin hiç bulunmadığı, sperm hücrelerinin herhangi bir nedenle kadın yumurtasına erişemediği ya da yumurta zarını aşamadığı şiddetli erkek infertilitesinde,

    • Anne ve baba adaylarının her ikisinde de infertiliteye yol açacak nedenlerden bir ya da bir kaçının bulunması durumunda,

    • Anne adayının yaşı 38’den fazla olduğu, baba adayda herhangi bir problem olmadığı ama 6 ay-1 yıllık düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmamış ise.

    • Aile öyküsünde kalıtsal hastalık taşıyan anne ve baba adaylarında, mikroenjeksiyon uygulaması yapılmaktadır.

Özgün Tüp Bebek Danışmanlığı ile hayaliniz gerçek olsun.

Çocuk özlemi çeken ailelere umut olmak için varız.